Napotki in vprašanja

POGOSTA VPRAŠANJA glede Tetoviranja

Ali tetoviranje boli? Kje najbolj boli?
To je načeloma prvo vprašanje, ki si ga boste zastavili. Odgovor je jasen – seveda boli. Vendar pa vse skupaj ni tako hudo, kot se zdi na prvi pogled. Strojček za tetoviranje ima igle, ki prebadajo kožo zelo hitro. Zato niti ni občutka prave bolečine, prej vibriranja. Predvsem pa je jakost bolečine odvisna od predela telesa na katerega tetoviramo. Mišični predeli prenesejo vbode bolje kot deli telesa, kjer je tik pod kožo kost (npr. gleženj). Prav tako je bolečina močnejša na mestih kjer je veliko živcev.
Na splošno velja, da so boleči predeli: gleženj, hrbtenica, ključnica, rebra.
Neboleči predeli: roke, stegna, ramena.

Kaj in kam naj si dam tetovirati?
To je odvisno od vas in vašega okusa. V osnovi poznamo dva tipa tetoviranja: že narejen motiv lahko izberete pri mojstru v salonu, lahko pa gre za vaše lastne zamisli. Pri izbiri omejitev torej ni. Tudi v obstoječe motive lahko vnesete nekaj novega, zato povejte svoje želje. Lahko pa se zgodi, da bo v tem primeru cena nekoliko višja.

Koliko stane tetovaža?
Cena je odvisna od velikosti, zahtevnosti in časa, ki je potreben za izdelavo. Ne pustite se tetovirati samo zato, ker je poceni. Zavedati se morate, da gre za umetnino, ki jo boste nosili do konca življenja. Pojdite torej v profesionalen studio, kjer je kakovost zagotovljena.

Ali je tetoviranje varno?
Tetoviranje je varno, vendar samo pri profesionalcih, ki uporabljajo sterilizirane igle in se držijo vseh higienskih predpisov. Kljub vsem varnostnim ukrepom pa lahko telo občutljivejših ljudi na poseg močneje reagira. Pri nekaterih lahko pride do alergije na določeno barvo, v takem primeru nas brez obotavljanja pokličite.

Ali je tetovažo možno odstraniti ali prekriti?
V večini primerov je odgovor pritrdilen. Moderna laserska tehnologija omogoča odstranjevanje tetovaže, vendar je postopek precej dražji od samega tetoviranja in pusti rahle brazgotine. Mojster tetoviranja tetovaže ne more odstraniti, lahko pa jo prekrije z novo.

Ali sonce vpliva na tetovažo?
Odgovor je pritrdilen. Najprej obledijo svetle barve (bela, rumena, svetlo modra…). Veliko je odvisno tudi od tega, kdo vas je tetoviral. V primeru, da vas je tetoviral profesionalec in da dobro skrbite za tetovažo (kreme za sončenje z visokim faktorjem), bo ostala lepa vse življenje.

Kdaj je najbolj primeren čas za tetoviranje?
Tetovirate se lahko kadarkoli. Najprimernejša je jesen in zima, saj je tako dovolj časa za celjenje kože do poletja. Večina se odloči za tetoviranje pred in med poletjem, ko je tetovaža izpostavljena soncu, zato se doba celjenja podaljša. Poleti se pogosteje delajo manjši motivi, ki niso na odkritih delih telesa kot so nart, vrat od komolca navzdol.
Morate vedeti, da približno 10dni po tetoviranju odpade kopanje v morjih in bazenih, sončenje oziroma direktno izpostavljanje tatuja na soncu za 14 dni.