Na zemlji ni naroda, ki ne bi poznal fenomena tetoviranja (Darvin)

8 Apr

Na zemlji ni naroda, ki ne bi poznal fenomena tetoviranja (Darvin)

Tetoviranje ne poraja vprašanj o tehnikah tetoviranja, ampak predvsem o pomenu in namenu tetoviranja. Tehnike tetoviranja se namreč skozi zgodovino niso znatno spreminjale. Razlike obstajajo v kvaliteti tatujev, saj se instrumenti za tetoviranje izboljšujejo. Tatuji lahko izražajo zmago ali poraz, veselje ali žalost, so lahko del ceremonij ali ritualov, izražajo različne človeške lastnosti in občutke, kot so zadovoljstvo, sadizem, vraževernost, itd.
Nekatere vrste tatujev so prikazovale uspešen lov, druge pa so nastale na religiozni podlagi, ker so si ljudje na ta način hoteli zagotoviti mesto v nebesih. Služili so tudi kot medicinsko zdravljenje glavobolov, očesnih bolezni in revmatičnih obolenj.
Tatuji lahko funkcionirajo kot neverbalna komunikacija, saj nam podobe lahko pripovedujejo zgodbe iz življenj prejšnjih narodov.
Naslednji vidik tatujev je erotičen, saj telo naredi bolj seksualno zanimivo, privlačno in kaže na človeške spolne preference.
Drugi tatuji so lahko odraz osebnih stališč, kot ljubezen in prijateljstvo na eni strani in pa nasprotje družbenemu konformizmu ter šokiranju večine ljudi na drugi strani.
tatuji so označevali tudi pomembne dogodke in datume vojakov in mornarjev, ki so na svojih poteh marsikaj doživeli.
Za konec pa lahko rečemo, da je narava in kvaliteta tatujev odvisna od socialne in kulturne stopnje ekonomske razvitosti.

TETOVIRANJE IN PIERCANJE JE NA LASTNO ODGOVORNOST!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja